• 043/878-159
  • skola@os-rovisce.skole.hr

Crveni javor

OPIS

Crveni javor (Acer rubrum, L.) je listopadno stablo. Spada u porodicu sapindolika (Sapindaceae). Naraste do 35 m u visinu, krošnja je gusta, nepravilno okruglasta do ovalna. Deblo je promjera do 75 cm. Kora je svijetlosiva, tanka i u početku glatka, a kasnije postane tamna i ispucala. Mladi izboji su sjajni i tamnocrveni, a grane su gole. Pupovi su crvenkastozeleni. Listovi su nasuprotni, urezani na 3 – 5 režnjeva, nazubljenih rubova, kratko ušiljeni, dugi  do 5 – 10 cm te se nalaze na peteljci dugoj 5 – 10 cm. U rano proljeće su crvenkasti, ljeti zeleni, a u jesen su žute boje.

RASPROSTRANJENOST

Crveni javor je prirodno rasprostranjen u istočnoj Sjevernoj Americi . Uzgaja se kao ukrasno stablo u parkovima i dvorištima. Odgovaraju mu polusjenovita ili sjenovita mjesta te vlažno i dobro drenirano zemljište. Otporan je na mraz i na niske temperature do -40 °C te na povremeno poplavljena područja, dok slabije tolerira suha tla. Dobro podnosi gradska onečišćenja. Može živjeti do 150 godina. 

NAČIN RAZMNOŽAVANJA 

Crveni javor je jednodomna biljka. Cvjetovi su crvenkasti, skupljeni u cvatove.  Crveni javor cvate u ožujku i travnju prije listanja. Oprašuje se vjetrom. Nakon oprašivanja i oplodnje nastaju plodovi koji su crvenkasti okriljeni kalavci koji se raspadaju u 2 perutke,  po dvoje smještene pod oštrijim kutem.

SISTEMATIKA

Carstvo: Plantae

Potcarstvo: Cormobionta

Odjeljak: Spermatophyta

Pododjeljak:Magnoliophytina

Razred: Magnoliopsida

Podrazred:Rosidae

Nadred: Rutanae

Red: Sapindales

Rod: Acer

Porodica: Sapindaceae  (nekada Aceraceae)

Vrsta: Acer rubrum, L.

I. K., 8. razred

QR KÔD