• 043/878-159
  • skola@os-rovisce.skole.hr

Američka duglazija

OPIS

Američka duglazija (Pseudotsuga menziesii, (Mirb.) Franco) je crnogorično zimzeleno stablo. Spada u porodicu borovki (Pinaceae). Naraste 60 – 75 m u visinu, u prosjeku. Korijenski sustav je relativno  plitak u odnosu na srodne vrste.  Deblo je okruglo, promjera do 4 m. Kora je u mladosti glatka i siva, kasnije postane tamnija, duboko izbrazdana i zadebljana te izlučuje puno smole. Pupoljci su dužine do 1 cm, jajasti, mekani, crvenkastosmeđi i ušiljeni. Iglice su duge 2-3 cm, mekane, spiralno smještene na granama te smolastog mirisa. Kada se protrljaju, imaju dvije bijele linije na naličju. Iglice se zadržavaju na granama 5 – 6 godina.

RASPROSTRANJENOST

Američka duglazija je prirodno rasprostranjena u zapadnom dijelu Sjeverne Amerike. U Europi se uzgaja uglavnom u većim parkovima i perivojima, ali i za pošumljavanje velikih zemljišta. Odgovaraju joj lagana i vlažna, dobro drenirana tla, dobro podnosi vjetar, a osjetljiva je na zadržavanje vode oko korijena. Stablo raste brzo i gospodarski je vrlo važno. Ova vrsta u prosjeku živi oko 500 godina.

NAČIN RAZMNOŽAVANJA 

Američka duglazija je jednodomna biljka. Razmnožava se sjemenom. Prema potrebi se može orezivati. Muški cvjetovi su cilindrični, žuti, dugi 1 – 2 cm, dok su ženski crvenozeleni. Američka duglazija cvate u svibnju i lipnju. Češeri su dugi 5 – 8 cm i viseći, a dozrijevaju u jesen iste godine i padaju cijeli na tlo. Oprašivanje se vrši pomoću vjetra. Nakon oprašivanja i oplodnje nastaju sjemenke  koje su plosnate, okriljene i trouglaste.

SVOJSTVA I UPOTREBA

Drvo američke duglazije je vrlo cijenjeno i koristi se za izradu namještaja, podova, ograda itd. Ova vrsta je popularna i za kićenje prilikom Božića.

SISTEMATIKA

Carstvo: Plantae

Potcarstvo: Cormobionta

Odjeljak: Spermatophyta

Pododjeljak:Coniferophytina

Razred: Coniferopsida (Pinatae)

Podrazred:Coniferae (Pinidae)

Red: Pinales

Porodica: Pinaceae

Potporodica: AbietoideaeAbietoideae

Rod: Pseudotsuga

Vrsta: Pseudotsuga menziesii, (Mirb.) Franco)

L. N.-Š., 7. razred

QR KÔD