• 043/878-159
  • skola@os-rovisce.skole.hr

Srebrna smreka

OPIS

Srebrna smreka ili bodljikava smreka (Picea pungens Engelm.) je crnogorično stablo. Spada u porodicu borovki (Pinaceae). Naraste do 30 m u visinu, krošnja je široka. Kora je grubo ljuskava i crvenosmeđa. Iglice su duge 2-3 cm, guste, krute, jako oštre, uvijene prema gore te plavkastozelene. Ugodno mirišu kada se gnječe prstima, a nakon otpadanja grančice su hrapave. Pupoljci nisu smolasti.  

RASPROSTRANJENOST

Srebrna smreka je prirodno rasprostranjena u Sjevernoj Americi gdje raste u planinskim područjima 2000 – 3000 m nadmorske visine. U Europi se sadi kao ukrasno stablo u parkovima i dvorištima, pojedinačno ili u skupinama. Otporna je na ljetne suše, na mraz i vjetar i dobro podnosi gradska onečišćenja. Živi do 600 godina, a s godinama stablo izgubi donje grane. 

NAČIN RAZMNOŽAVANJA 

Srebrna smreka je jednodomna biljka. Razmnožava se sjemenom i cijepljenjem. Vrlo dobro podnosi orezivanje. Muški cvjetovi (češeri) su crveni, dugi 2 cm, te se nalaze na prošlogodišnjim izbojima u pazuhu iglica. Ženski cvjetovi (češeri) su zeleni i dugi 4 cm te se nalaze na vrhovima prošlogodišnjih grančica. Srebrna smreka cvate u svibnju i lipnju. Zreli češeri su svijetlosmeđi, duguljasto cilindrični, dugi 4 – 10 cm. Imaju uzdužno nabrane, rombaste ljuske koje su u početku crvenkastozelene, a kasnije sjajnosmeđe. Oprašivanje se vrši pomoću vjetra. Nakon oprašivanja i oplodnje češeri dozrijevaju i potom padaju cijeli na tlo. Sjemenke su smeđe i okriljene.

SISTEMATIKA

Carstvo: Plantae

Potcarstvo: Cormobionta

Odjeljak: Spermatophyta

Pododjeljak:Coniferophytina

Razred: Coniferopsida (Pinatae)

Podrazred:Coniferae (Pinidae)

Red: Pinales

Porodica: Pinaceae

Potporodica: Abietoideae

Rod: Picea

Vrsta: Picea pungens, Engelm.

S. B., 8. razred

QR KÔD