• 043/878-159
  • skola@os-rovisce.skole.hr

Cedar

OPIS

Cedar (Cedrus sp.) je crnogorično stablo. Spada u porodicu borovki (Pinaceae). Postoji veći broj vrsta cedra, npr. libanonski cedar (Cedrus libani, A.Rich), himalajski cedar (Cedrus deodara, (Roxb.) G. Don), atlaski cedar (Cedrus atlantica (Endl.) G. Manetti ex Carrière) itd.  Stablo može biti visoko od 40 do 50 metara, a deblo može biti promjera od 2 do 3 metra, ovisno o vrsti. Kora je uglavnom sivih nijansi (nijanse variraju od vrste do vrste) i kod starijih stabala ispucana. Krošnja je kod navedenih vrsta u početku piramidalna, a kasnije mijenja oblik (npr. postaje manje ili više raširena), ovisno o vrsti. Smjer rasta grana, također ovisi o vrsti i starosti stabla. Isto tako, kod nekih vrsta cedra mlade grane su prekrivene dlačicama. Općenito,  kod vrsta roda Cedrus (cedar) listovi su igličasti u čupercima. Boja i broj iglica u čuperku te njihova duljina, širina i oblik varira od vrste do vrste.

RASPROSTRANJENOST

Vrste roda Cedrus dobile su nazive prema područjima gdje rastu i predstavljaju autohtone vrste. Tako je npr. libanonski cedar raprostranjen na planinskom području istočnog Mediterana (Libanon, Mala Azija), himalajski cedar u srednjoj Aziji na području Himalaja (Indija, Pakistan, Tibet, Nepal), dok je atlaski cedar rasprostranjen u sjeverozapadnoj Africi (Alžir, Maroko) na području gorja Atlas. Za vrste roda Cedrus karakteristično je da prirodno rastu iznad 1000 m nadmorske visine. Stanište i tip tla su karakteristični za svaku pojedinu vrstu. U Europi, pa tako i u Hrvatskoj pojedine vrste cedra se sade kao ukrasna stabla u parkovima, perivojima ili većim dvorištima.

NAČIN RAZMNOŽAVANJA

Vrste roda Cedrus su jednodomne biljke. Cvjetovi su jednospolni. Vrste unutar roda Cedrus su prepoznatljive po češerima koji imaju oblik bačvice. Boja, dužina i širina češera te njihovo dozrijevanje, varira od vrste do vrste. Navedene vrste cedra cvatu u rujnu i listopadu. Oprašivanje vrsta unutar ovog roda se vrši pomoću vjetra. Nakon oprašivanja i oplodnje nastaju sjemenke. Izgled sjemenki je također karakterističan za svaku pojedinu vrstu.

SVOJSTVA I UPOTREBA

Destilacijom drveta himalajskog cedra prozivodi se eterično ulje koje ima primjenu u aroma terapiji (npr. u tretmanima vezanima za tretiranje celulita, limfnog sustava ili u preparatima za njegu kose). Na sličan način, dobiva se i eterično ulje atlaskog cedra koje se također koristi u aroma terapiji za tretiranje slabog protoka limfe, celulita, kod proširenih vena, u preparatima za njegu kose te za liječenje peruti.

Drvo atlaskog cedra je cijenjene kvalitete te je pogodno za obradu i izradu namještaja. Također, jakog je i ugodnog mirisa za ljude, a odbija štetočine.

SISTEMATIKA

Carstvo: Plantae

Potcarstvo: Cormobionta

Odjeljak: Spermatophyta

Pododjeljak: Coniferophytina

Razred: Coniferopsida (Pinatae)

Podrazred: Coniferae (Pinidae)

Red: Pinales

Porodica: Pinaceae

Potporodica: Laricoideae

Rod: Cedrus

Vrsta: Cedrus sp.

G. S., 7. razred

QR KÔD