• 043/878-159
  • skola@os-rovisce.skole.hr

Japanska trešnja

1. OPIS

Japanska trešnja (Prunus serrulata, Lindl.) je ukrasno stablo. Spada u porodicu ruža (Rosaceae). Naraste 10-25 metara u visinu. Kora je smeđa ili smeđesiva i glatka. Mladi izboji su crvenkastosmeđi i tanki. Listovi su eliptični, naizmjenični, široki 2,5-6,5 cm, dugi 5-12 cm, ušiljenog vrha, jednostruko ili dvostruko nazubljenih rubova. Lice listova je tamnozeleno. Naličje je svjetlije i prekriveno dlačicama uzduž lisnih žila nalaze se na peteljci dugoj 2-3 cm.

2. RASPROSTRANJENOST

Japanska trešnja je prirodno rasprostranjena u istočnoj Aziji (Kina,Koreja,Japan). Uzgaja se kao ukrasna biljka u parkovima i vrtovima.  Potrebno joj je sunčano ili polusjenovito mjesto,odgovara joj dobro drenirano,vlažno,hraljivo i kiselo tlo. Razvijen je velik broj formi koje se razlikuju prema obliku krošnji, po obliku, punoći i boji cvjetova, većina njih ne razvija plodove. Japanska trešnja u Hrvatskoj je uskog rasta i nešto rjeđe krošnje. Cvate u travnju.

3. RAZMNOŽAVANJE

Japanska trešnja je jednodomna biljka. Cvjetovi su bijeli, nježni i mekani, skupljeni 2-5 u gronjaste cvatove. Plod je koštunica, crne je boje i veličine 8 mm. Cvjetovi japanske trešnje su mekani, bijeli i grupirani u ružičaste i bijele cvatove nalik na grozdove,a obično imaju pet latica. Listovi i cvjetovi pojavljuju se otprilike u isto vrijeme (cvjetovi malo ranije od listova, plod koji postoji u nekih vrsta je okrugla koštunica, crna, veličine oko 8 mm). Male trešnjice na voćnim varijantama japanske trešnje služe kao izvor hrane malim pticama (npr. crvendać)  i sisavcima. Japanska trešnja razmnožava se tako da joj se u vrijeme kada nije u fazi vegetacije obrezuju grane. Grane se obrezuju otprilike 2 cm ispod pupa i 3-4 cm iznad pupa. Odreže se otprilike 10 grana i zajedno ih se sveže te stavi u humus ili pijesak i zalije, a nakon nekoliko mjeseci trebale bi izrasti žile. Postoji još jedan način razmnožavanja japanske trešnje, a taj je da ju u ožujku cijepimo na divlju trešnju.

4. PRIMJENA JAPANSKE TREŠNJE

Japanska trešnja se uzgaja kao ukrasno drvo i nema veliku prehrambenu vrijednost.

SISTEMATIKA

Carstvo: Plantae

Potcarstvo: Cormobionta

Odjeljak: Spermatophyta

Pododjeljak: Magnoliophytina

Razred: Magnoliopsida

Podrazred:Rosidae

Nadred: Rosanae

Red: Rosales

Porodica: Rosaceae

Potporodica: Prunoideae

Rod: Prunus

Vrsta: Prunus serrulata, Lindl.

G. V., 8. razred

QR KÔD